Subscribe:

5 Nisan 2012 Perşembe

Ankara Katliamlarında Basının Yeri

Ekşi sözlük yazarı "elxa" Ankara'daki köpek katliamlarına basının etkisi konusunda çok güzel bir yazı kaleme almış. Kendisine bu yazı için çok teşekkür ediyoruz.

"ankara'da köpeklere tecavüz edip yakan insanlar tum nefretlerini, ofkelerini, hirslarini onceki gunlerde turkiye haberciliginin zeminini hazirladigi bir ortamda kopeklere dogrultmuslardir. katilleri kollamaya aliskin esik bekcileri tarafindan ise bir turlu haber olarak haber sitelerine, portallarina, kanallarina konu olmamislardir.

olen ya da oldurulen ve otopsisi yapilmadan ne oldugunu asla bilemeyecegimiz kisinin olum nedeni olarak kopekleri gosteren internet sitelerine bir bakalim:

milliyet, saibeli olayi "sokak kopekleri adam parcaladi" basligi ile provokatif bir sekilde verdi.
sabah "baskent'te katil kopek dehseti" basligi ile kopekleri katil ilan edip lincini istedi.
gazete vatan "baskent'te kopek dehseti" basligini kullandi.
ntvmsnbc de "baskent'te kopek dehseti" basligini kullandi. (haber fotografi olarak da kopeklerden kacan bir kadinin fotografini kullandi.) (ntv tum bunlarin uzerine dun gece bulteni'ne ahmet kemal senpolat'i konuk etti.)
cok okunan mynet haber portali sabah'la ayni basligi kullandi.
bugun "ankara'da sokak kopegi vahseti" basligini kullandi.
stargazete.com da "baskent'te kopek dehseti" basligini kullandi.
turkiye farkli bir baslik ile "ankara'nin gobeginde kopek dehseti" basligi ile yaraticiligi(!) konusturdu.
diger haber portallari, konuyla ilgili geleneksel kopyala yapistir gorevlerini yerine getirdi. uzerine pek cok haber sitesi etimesgut'ta sokak kopeklerinin yakin cekimde goruntulendigi videolar paylasti.
haberin ana kaynagi iha. maalesef sasirmiyorum. kimlerin habercilik yaptigini biliyoruz zaten.

gel gelelim bianet, birgun, evrensel kopeklerin katledilmesi konusunda her zamanki gibi ugrasacak "daha onemli" isleri oldugu icin herhangi bir haber yayimlamamistir. oysa hayvana tecavuz ve iskence edilmesine, hayvanin yakilarak oldurulmesine sessiz kalmak da bir haber portali icin tur ayrimciligindan baska bir sey degildir. ayrimciliga karsi girla haber yazip; ozgurluk, esitlik diye bagiranlarin tutarsizliklari, belli basli habercilere olan guven duygusunu da yok ediyor. (kopek katliamlarina karsi haberlere sitelerde yer verildiyse ve ben gozden kacirdiysam memnuniyetle ozurlerimi iletirim.) (katliamlara sessiz kalmayan yesil gazete'de de katliamlarla ilgili haber goremedim.)

ankara'da yasamiyor olabilirsiniz; denizli'de, zonguldak'ta, bursa'da, diyarbakir'da kopeklere tecavuz eden onlari yakan insanlar yok mu zannediyorsunuz? tepki gostermeniz icin atesler icinde kalanin sizler ya da yakinlariniz mi olmasi gerekiyor? bu insanlarla birlikte yasamaya gonlunuz razi ise sessiz kalmaya devam edebilirsiniz. diger yandan olayi bu sekilde haberlestiren kanallara, kisilere; olaylarin bu noktaya gelmesine sebep olan belediye(lere), kanun kapsamini degistirmemek icin oyalayan meclise bir dilekce yazabilirsiniz. en azindan sosyal medya araciligi ile olusturulmaya calisilan kamuoyuna destek olabilirsiniz."

Kaynak: http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=elxa

Konuyla ilgili ayrıca: http://vegangundem.blogspot.com.tr/2012/04/kinama-eryamanda-iran-vatandasnn-olumu.html

0 yorum:

Yorum Gönder