Subscribe:

3 Nisan 2012 Salı

KINAMA: Eryaman'da İran Vatandaşının Ölümü ile İlgili Yayınlanan Haberler

29 Mart 2012’de yazılı ve görsel medyada yer alan haberlerde Ankara’da, bir İran vatandaşının köpeklerin saldırısına uğradığı ve vahşice parçalandığı bildirilmiştir. Olayın ne olduğu tam araştırılmadan 2-3 kişinin yorumlarına dayanarak yapılarak bu haberin doğru olup olmadığı bir yana, veriliş şekli bizleri dehşete düşürmüştür.

Bu yayınlarda düşünemeyen, irade sahibi olmayan masum canlılar için teröristlere ve tecavüzcülere bile yakıştırılmayan sıfatlar kullanılmış ve zaten hayvanlarla arası ezelden beri hiç iyi olmayan bir takım insanlar kışkırtılmıştır.

Bu yayınları takiben İran’lı vatandaşın öldüğü bölgede ve o bölgeye yakın mahallerde onlarca köpek dövülmüş, tecavüz edilmiş, zehirlenmiş ve yakılmış halde bulunmuştur. 

Basının görevi bir olayı olduğu gibi kamuoyuna aktarmaktır. Oysa bu olayda:

1-    İran’lı vatandaşın köpekler tarafından parçalandığı henüz belli değildir. Adli tıp raporu 1 ay içinde açıklanacaktır.

2-    Söz konusu vatandaşla ilgili çeşitli bilgilere ulaşılmıştır. Basının araştırıp bulması gereken bilgileri hayvansever gruplar ortaya çıkarmıştır. (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.329602370428784.87367.196049917117364&type=3)

3-    Diyelim ki haber doğru. Yıllarca içiçe yaşadığımız sokak köpeklerinin bir insana durup dururken saldırması ve zarar vermesi ihtimali bir insanın diğerine saldırması ihtimaline kıyasla çok düşüktür. Bu gerçeği yok sayan bir yaklaşımla masum yavrularımızı terörist gibi lanse etmek gazetecilik ahlakına sığmadığı gibi insanlığa da sığmaz.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu sokak köpeklerini kısırlaştırma ve aşılama görevini belediyelere vermiştir. Kısırlaştırma ile hem kontrolsüz çoğalmalarının hem de saldırganlaşmalarının önüne geçmek mümkündür. Aşılama ise hem köpeklerin sağlığı hem de insanların sağlığı açısından şarttır.  Ancak kanunun çıktığı tarihten bu yana belediyeler bu görevlerini sürekli ihmal etmekte, kendilerine bu iş için sağlanan ödenekleri başka yerlere harcamakta ve sürekli bahane üretmektedirler.

Eğer basın kuruluşları sokak köpekleri sorunu ile ilgili gerçekten ilgileniyorsa bunu bilerek yayın yapmak zorundadır. Bilmiyorsa hayvan hakkı savunucuları onları aydınlatmak için her zaman hazırdır.

Topluma önderlik etmesi gereken medyanın cehalette toplumun en cahil kesimleriyle yarışması ülkemiz için utanç kaynağıdır. Sorumlu ve tarafsız yayın anlayışına sadık kalmayan tüm basın kuruluşlarının dikkatine sunulur.

AHTAG (ANKARA HAYVAN HAKLARI TAKİP GRUBU)

Kınama mektubuna katılmak isteyenler bu linki Twitter'dan tüm basın kuruluşlarına atsınlar lütfen. Twitter hashtag kullanmaya dikkat edelim: #KatilBasınBunuOku


1 yorum:

  1. Nihayet hayvansever tayfası basının aslında ne olduğunu anlayabildi. Yıllar boyunca devlet destekli ana akım medya, aslı astarı olmayan patlamaları, cinayetleri, felaketleri suçsuz, günahsız kişi ve grupların üstüne atarken nerdeydiniz, niye sesinizi çıkartamıyordunuz apolitik kara cahiller?

    Sesinizi çıkartsaydınız bugün bu dehşet verici olaylar yaşanmazdı. Tek suçu basında bularak kolaya kaçmayın hiç. Yıllar boyunca devletin servis ettiği haberleri yorumlamadan dahi ekranlara taşıdılar, sizler de inandınız. İşte bu habere de o katiller inanarak kolları sıvayıp gariban hayvanları katlettiler, üzerlerine çullandılar.

    DUYDUĞUNA İNANMA!

    YanıtlaSil